PNI Europe publicatie | Het geheim van de beste verbetering
Populair

Het geheim van de beste verbetering

Wat is dit woord dat eigenwaarde heet? Hoe bereiken mensen succes in moeilijke situaties? Waarom is succesvol zijn belangrijk voor de mens? En waarom brengt goed zijn in sport een belangrijke reputatie met zich mee? En waarom zijn succesvolle atleten zo seksueel aantrekkelijk, zowel mannen als vrouwen? Al deze vragen vereisen een diepgaande analyse op evolutionair niveau om te begrijpen dat er niemand op de wereld is die niet succesvol hoeft te zijn.

19 juni 2021, Leo Pruimboom en Fany Alayon Rocio

Samenvatting

Succes in een beroep, in de sport en in het leven in het algemeen lijkt voorbestemd te zijn voor bijzondere mensen die ook geluk hebben. Deze waarneming is typerend voor mensen die vaak te lijden hebben onder de wet van Murphy en die, door herhaling van pech, ervan overtuigd zijn dat dit hun lot is. Deze deterministische theorie heeft veel schade berokkend aan meerdere personen die werkelijk over onbeperkt talent beschikken, maar denken dat zij pech hebben. Deze overtuiging kan zo verlammend werken, dat de persoon die niet succesvol is in de sociale sfeer, dit veralgemeent in alle contexten, waardoor hij de kans mist om haalbare doelen te bereiken.

Wat is dit woord dat eigenwaarde heet? Hoe bereiken die mensen succes in moeilijke situaties? Waarom is succesvol zijn belangrijk voor de mens? En waarom brengt goed zijn in sport een belangrijke reputatie met zich mee? En waarom zijn succesvolle atleten zo seksueel aantrekkelijk, zowel mannen als vrouwen? Al deze vragen vereisen een diepgaande analyse op evolutionair niveau om te begrijpen dat er niemand op de wereld is die niet succesvol hoeft te zijn.

Succes is een 'mind and body-set' en is beschikbaar voor de hele wereld. Succes is net zo menselijk als mislukking; mislukking is echter slechts een gedachte (gelukkig vluchtig), terwijl succes een gemoedstoestand is. Dit artikel benadert succes vanuit een evolutionaire zichtpunt, gebaseerd op het inzicht waarom sport verscheen als alternatief voor het verlies van het leven van de menselijke jager-verzamelaar.

Succes is een 'mind and body-set' en is beschikbaar voor de hele wereld
Voetbal spelen en jager zijn

Voetbal is de sport die het meeste geld in het laatje brengt en die ook het meest beoefend wordt. Dat komt omdat mensen de enige dieren zijn die voetballen. Chimpansees spelen met stenen, tijgers dartelen, gazellen rennen en mensen, ja, spelen voetbal. In Amsterdam, in het Johan Cruijff stadion, met gesofisticeerde ballen, in Gent, in een prachtig multifunctioneel paleis, en in Botswana, met een bal gemaakt van stro.

Eigenlijk is voetballen een gekke sport omdat het aanraken van de bal met onze voeten ongelooflijk complex is voor onze hersenen en ons lichaam.

Waarom bestaat voetbal en wat is de evolutionaire verklaring voor het ontstaan van de sport?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, moeten we kijken naar de invloed van sport in het algemeen, en voetbal in het bijzonder, op de overlevings- en voortplantingskansen. Dat zijn immers de enige twee redenen waarom iets universeels binnen een soort blijft voortbestaan, en voetbal wordt echt over de hele wereld gespeeld.

Stelt u zich voor dat de kwaliteiten om een krachtige trap te kunnen geven min of meer dezelfde zijn als die welke nodig zijn om in een gevecht te overleven? Stelt u zich ook voor dat krachtig rennen ons kan redden wanneer we tegenover een leeuw staan? En wat te denken van het gooien van een speer of een grote steen met beide handen om een vijand te doden? Daarom kan sport gezien worden als de nieuwe manier om succesvol te overleven.

Bovendien kan sportbeoefening, en in het bijzonder voetbal, mensen zeer aantrekkelijk maken en dan hebben we het niet alleen over het fysieke. Tegenwoordig zijn voetballers die fysiek niet zo aantrekkelijk zijn als de schoonheidscanons, aantrekkelijk vanwege hun status en hoge inkomen... Ikzelf, Leo Pruimboom, heb met veel voetballers gewerkt, zowel vrouwen als mannen, en beide seksen zijn zeer succesvol geweest in termen van sexappeal en status. Dat wil zeggen, goed zijn in voetbal, blijkt ook interessant te zijn om de kans op voortplanting te vergroten.

Een andere verklaring voor het ontstaan van sport is competitie. Winnen gaat hand in hand met status en de verschillende strategieën om die te bereiken worden ook in de oorlogsvoering gebruikt.

Aangezien vechten en jagen in onze maatschappij overbodige vaardigheden zijn geworden om te overleven of zich voort te planten, beweer ik dat sport en vooral voetbal de moderne manier is om evolutionair succes te kennen.

Vandaag de dag is het dus nog steeds zo dat succesvol zijn als 'sterke' man en vrouw, met het vermogen om daadkrachtig te zijn, een grote aantrekkingskracht uitoefent. Dit wordt weerspiegeld in de persoon zelf en in zijn omgeving, zodat mensen het beste van zichzelf geven wanneer zij sport beoefenen.

Dit betekent natuurlijk ook dat er universeel steeds meer aandacht wordt besteed aan het verbeteren van deze prestaties door het uitvoeren van allerlei wetenschappelijk onderzoek. Ons eigen onderzoek en dat van anderen bracht ons ertoe deze kennis met u allen te willen delen om u de instrumenten aan te reiken om de atleet te kunnen begeleiden naar verbetering, zelfs als hij of zij al de beste is.

Aangezien vechten en jagen in onze maatschappij overbodige vaardigheden zijn geworden om te overleven of zich voort te planten, beweer ik dat sport en vooral voetbal de moderne manier is om evolutionair succes te kennen. Dr. Leo Pruimboom
Loading...
Rituelen, liefde en plezier; de weg naar succes

In Frankrijk eten kinderen alles; zij kennen die uitdrukking 'ik lust het niet' niet, terwijl in andere landen zoals Duitsland 'ik lust het niet' eerder regel dan uitzondering is.

Vanaf het begin van hun leven maken kinderen in Frankrijk deel uit van het ritueel om bewust te proeven van alles wat ze eten. Er zijn geen snacks tussen de maaltijden door en de tafel is gedekt met servetten, mooi bestek en borden die de kleur van het eten goed doen uitkomen. Dit ritueel gaat vaak gepaard met kaarslicht en zachte muziek en 'ze eten alles'. De Bosjesmannen dansen en maken gesynchroniseerde bewegingen om hun eetlust op te wekken (Vohs 2013), en eten dan wat ze hebben verzameld of gejaagd; en ..... genieten ervan. Genieten van wat ze eten is bijna onmogelijk omdat het helemaal geen smaak heeft. Kortom, rituelen wekken de eetlust op. Maar ze verhogen niet alleen het verbruik, ze verhogen ook de kans op succes. Bij volleybal omhelzen de spelers elkaar na elk punt en het is bewezen dat meer lichamelijk contact tussen leden van hetzelfde team samengaat met meer succes (Kraus 2010).

Loading...
De Haka, hoe eng en indrukwekkend; plezier, ritueel en liefde als een manier om te overwinnen.

Rituelen, zoals de Haka van de Nieuw-Zeelandse rugbyspelers, kosten energie zonder duidelijk voordeel. Evolutionaire wet nummer 1, dicteert dat 'it's all about energy' (Pruimboom 2017) en dus is het vreemd dat rituelen deel uitmaken van het menselijk leven, waarschijnlijk al sinds mensenheugenis. De verklaring is echt verrassend; afgezien van alle eerder genoemde effecten draait het allemaal om vertrouwen. Ja, gesynchroniseerde bewegingsrituelen vergroten het vertrouwen tussen mensen aanzienlijk (Lang 2019). En dat geeft evolutionair gezien zin aan het gebruik van een ritueel: vertrouwen heeft altijd samenwerking tussen mensen voortgebracht om samen te kunnen jagen, om samen de stam te verdedigen, om elkaar lief te hebben, om te overleven en om zich succesvol voort te planten.

Rafael Nadal is het levende voorbeeld van het succesvolle ritueel, hoewel velen denken dat hij alles doet om obsessief te zijn. Zijn antwoord op deze kritiek is eenvoudig: "Als het een obsessie zou zijn, waarom blijf ik het dan doen na een nederlaag? Het is mijn manier om in de wedstrijd te komen. Als ik mijn ritueel doe, ga ik over in mijn werk, geniet ik en concentreer ik me." (Nadal 2019).

Als we naar de Haka kijken en naar de gezichten van de Nieuw-Zeelandse rugbyspelers, valt het ons op dat lachen en ze zich amuseren. Dat is een andere essentiële factor die leidt tot succes: je moet plezier hebben voor de atleet om een harmonieuze en niet-obsessieve passie te ontwikkelen. Iemand die plezier heeft in wat hij of zij doet, besteedt veel meer tijd aan verbetering zonder last te hebben van negatieve gedachten (Vallerand 2003). De glimlach van Michael Jordan als hij speelde is beroemd over de hele wereld. Hij was de beste en na vele trainingen zou hij nog 500 ballen schieten voordat hij rustte. Is dat een obsessie? Zeker niet. Want als hij niet wilde, deed hij het niet en met dezelfde glimlach.

Conclusie

"Liefde verzet bergen", zei de grote filosoof Epicurist. Hij had toen gelijk en hij heeft nu nog steeds gelijk. Liefde, passie, rituelen, allemaal factoren die de activiteit verhogen van een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geven van toestemming aan het emotionele motorische systeem. Een systeem dat het samentrekken van spieren en het vermogen om snelle en goede beslissingen te nemen vergemakkelijkt. Een systeem dat we alleen gebruiken als de persoon zich veilig en beschermd voelt. Een basisbehoefte van ieder mens is zich gehecht te voelen aan zijn ouders, zijn familie en in de sport aan zijn teamgenoten, coach, zijn racket, bal en zichzelf. Plezier, passie en het gebruik van rituelen activeren dit deel van de hersenen dramatisch, wat resulteert in het vrijkomen van onverwachte kracht en snelheid. Plezier maken is echt een medicijn in topsport en in het dagelijks leven.

Plezier maken is echt een medicijn in topsport en in het dagelijks leven.

Hartelijk dank voor uw aandacht, Fany en Leo


Deel dit artikel


Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

ok

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

ok annuleren

Stel je vraag

Privacyvoorwaarden *

Last minute beschikbaarheid voor Intermittent Living

Breng met Leo een hele week door in Gorbea Natural Park, Spanje en leef volgens de filosofie van Intermittent Living.

Er zijn nog twee plekken beschikbaar gekomen, dus wil je deze 'life changing ervaring' niet missen schrijf je nú in!

Loading...
Hotel Etxegana, Gorbea Natural Park in Spanje

Maak kans!

Op een gratis plaats binnen de opleiding tot Intermittent Living Coach!

Bij inschrijving voor kPNI 1 of kPNI 2 ding je, via een loting door een onafhankelijke instelling, mee naar een gratis plaats voor de opleiding Intermittent Living Coach.

De opleiding wordt geheel intern verzorgd. Dit betekent dat de opleiding plaatsvindt in een hotel en dat je zowel theoretisch als praktisch een echte Intermittent Living coach wordt.

Schrijf je dus zo snel mogelijk in voor de opleiding kPNI!

Meer informatie over de opleidingen

Let op: één gratis deelnemer per Intermittent Living Coach opleiding in België of Nederland.

Bel mij terug

Boeken als spreker